luni, 9 februarie 2009

Despre unguri..


Eu nu am avut nimic cu ungurii pana acum vreo 3 ani, cand am plecat impreuna cu Matei si cu cele doua mame din dotare,a mea si a lui, intr-un tur al Europei. Prima oprire a fost Ungaria, ca na , pe acolo trebuia sa iesm in lume.
Matei avea o pica pe ei, si mi-a zis ca nu-i suporta din cauza unor probleme din excursiile anterioare, eu nu aveam nimic cu ei, ii stiam de la istorie si imi erau destul de simpatici desi nu am avut niciodata o realtie buna cu ei.. noi romanii. Si mai era ceva, vroiam sa-i dovedesc lu' Matei ca nu e dracu' asa de negru.
Am ajuns la granita, i-am zambit functionarului roman, care ne-a pus stamplia si dusi am fost.. pana la ghiseul ungurilor, unde le-am zambit si lor, si ei ne-au zambit punandu-ne sa tragem pe dreapta si sa scoatem tot din masina.. si din bagaje..
Ce a insemnat asta? A insemnat ca pentru ei un grup format din sofer de 20 si ceva de ani, cu mama lui, cu prietena lui minora si cu mama prietenei lui.. suna dubios...
Am scos tot, am injurat cat am putut - avand certitudinea ca ne inteleg perfect.. si am petrecut o zi in Ungaria fortati de imprejurari...nu pot spune ca singurul lor lac, Balaton, nu e un lac dragut, si ca nu am mancat un gulas bun.. dar nu cred ca era nevoie ca excursia nostra sa inceapa atat de agitat.. evident ca si la intoarcerea in Romania, trecand prin Ungaria am avut cea neplaceri legate de niste detalii pe care acum prefer sa nu mi le aduc aminte..
Una peste alta, timp de cateva luni am avut ceva cu natia lor.. dar.. trecand timpul.. am revenit la sentimente ceva mai neutre cand auzeam de unguri...
Pana azi.. cand nu stiu ce atitudine sa am..
Evident ca iar am nimerit la stiri..si am vazut ceva ce mi-a dat batai de inima accelerate pe langa un bocet sanatos..
Hanbalistul roman Marian Cozma a fost injunghiat sambata noapte in inima, intr-un club din Ungaria, in orasul Veszprem unde juca.. in urma incidentului si-a pierdut viata.
Ca era un handbalist foarte bun, asta stie toata lumea, dar imaginile pe mine m-au cutremurat, am vazut imaginile luate de camerele de supraveghere.. imagini care ni-l aratau pe Marian intrand in club cu prietena lui.. si imagini in care ii puteam vedea pe calai sai.. si imagini cu Marian alergand spre iesire, patat de sange...semn ca deja fusese injunghiat..
Motivul? Cica aia care l-au omorat se luasera ori de prietena lui, ori de o chelnerita..(nu exista inca o varianta clara)... si el s-a bagat sa aplaneze conflictul..
In momentul doi, evident ca am inceput iar sa urasc ungurii, nu intelegeam cum poate sa fie posibil asa ceva, ma simteam ca intr-un film din vestul salbatic..
Dar dupa acea.. am vazut imagini cu oamenii care s-au adunt sa aprinda o lumanare pentru romanul nostru, unguri care plangeau dupa el... oamenii care il sustineau pe tatal lui Marian...multi,foarte multi.
Da.. nenorociti sunt peste tot.. asta-i adevarul.. dar mai e ceva.. politistii din Ungaria i-au prins pe criminali, in mai putin de 24 de ore, undeva prin Austria si peste o saptamana ii baga in proces..
Si stau sa ma gandesc .. eu ce sa cred acum despre unguri.. cred.. ca ma voi intoarce la gandirea de acum 3 ani dinainte de evenimentul de la granita.. cand imi ziceam ca oameni rai sunt peste tot, si ca nu e nevoie de o tara anume sa gasesti nenorociti.. si ca pana la urma nu e vorba de zona geografica atunci cand vobim de OAMENI.
Si ii multumesc lui Dumnezeu ca am intrat in UE si numai depindem de ei cand iesim din tara...
Cat despre handbalistul nostru.. Dumnezeu sa-l odihneasca!! Si condolenate familiei sale....

Un comentariu:

  1. Anonim4:19 p.m.

    Ora : 06:00 . Aveam bagajele facute, ne pregateam sa urcam in masina pentru un drum de 1500 de km. Plecam in Austria impreuna cu Octav si Alin . Ne urcam frumos in masina , ne inchinam si pornim la drum. Tocmai iesisem din Deva cand observam 2 masini mari, care imprastiau nisip venind din sens opus in viteza FOARTE mare. Franam usor si ajungem unul in dreptul celuilalt intr-o curba, cand , o avalansa de pietre se napusteste asupra masinii, facand o crapatura in parbriz. Injuram, ne bagam sculele in ei si mergem mai departe.Ajungem in Vama , unde un roman si un ungur stateau pe teriotiul Ungariei. Era deja seara, si speram sa trecem de singura verificare care ne astepta. Salutam, suntem salutati inapoi, intindem pasapoartele si talonul. Nu stiu cum , dar ungurul a vazut crapatura din parbriz, moment in care ne-a cerut sa ne intoarcem in Romania si sa schimbam parbrizul, era clar ca de carpit nu aveam cum sa-l carpim. Am inceput cu rugaminti frumoase, explicandu-i ca avem niste rezervari facute , ca avem drum lung si asa mai departe. La un moment dat , ungurul intinde talonul si ne cere 50. Am intrebat curiosi, ce? ron ? foarte calm a zis , euro. Am scos 50 de euro , i-am pus in talon , i-a bagat fara nici o problema in buzunar si ne-a dat "Verde" . Eu am ramas efectiv socat cat curaj si tupeu a putut avea ungurul, in timp ce romanul statea si se facea ca se uita pe pereti... Nu , nu suntem singurii spagari si tigani . Lumea e plina de ei.

    RăspundețiȘtergere